Az az okos település, ahol szívesen laknak az emberek, pontosabban azok a jó informatikai fejlesztések, amelyekbe bevonják a lakosságot is.

Az az okos település, ahol szívesen laknak az emberek – pontosabban azok a jó informatikai fejlesztések, amelyekbe bevonják a lakosságot is.

Rengeteg megközelítés létezik arra, hogy mikor nevezünk okosnak egy települést.

Ha megnézzük a különböző területeket, gyakorlatilag mindegyiket behálózza az informatika. Az informatika egy olyan eszköz a település vezetésének, illetve a településnek a kezében, amivel élhetőbbé tudják varázsolni az ott lakóknak, az ott működő cégeknek, intézményeknek a létét.

Az okos rendszerek működésében meghatározó az adatok és az infokommunikációs technológiák szerepe. Ezek által
biztosítható a települések működésének, a közművek, szolgáltatások és a használók közötti kapcsolatoknak értékelése
és fejlesztése. A hétköznapi életben már ma is számos hasonló technológia van jelen, a közösségi hálózatoktól a globális
informatikai cégek által nyújtott térkép adatokig és más szolgáltatásokig. Ezeket a használók, vagy más nézőpontból a lakosság, a városi polgárok jellemzően a saját eszközeikkel érik el, és a városokban zajló életük megszervezésére is használják.
Mivel az önkormányzati és állami szolgáltatások is ebben a közegben jelennek meg, alapvető elvárás, hogy használhatóságban, elérhetőségben és rugalmasságban felvegyék a versenyt a piac által kínált megoldásokkal.

Az okos városok/települések fejlesztését elsősorban az önkormányzatok kell, hogy összefogják, az általuk létrehozott stratégiáknak
ennél fogva több léptéket is figyelembe kell venni.

A legfontosabb cél az okos/smart településfejlesztések esetében a költségek racionalizálása.

Ezért a kisebb, itthon oly népszerű okos településfejlesztések, mint pl. az okos zebra, okos pad, nem érik el azt a célt, hogy az önkormányzat költségvetését racionalizálják. Ezzel szemben több olyan megoldás létezik SMART GREED, SMART METERING rendszerek kiépítése, mely a település által felhasznált energiákat optimalizálják.

Összességében elmondhatjuk, hogy a településeknek ma már a fejlesztéseik során, különös tekintettel kell lenniük minden olyan okos megoldás alkalmazására, mely a település költségeit racionalizálja, óvja a környezetet, és a lakosok kényelmét is kiszolgálja a mai digitális világban.