A héten volt éppen egy éve, hogy sok minden megváltozott az emberek életében, egyben az önkormányzatok mindennapjai is.
Az önkormányzatok is új, eddig nem ismert feladatokkal találták magukat szembe a COVID idején. Új feladatot jelentett számukra a különböző intézmények bezárását követően az érintett szolgáltatások, ellátások újra szervezése, a településen a járványügyi helyzet nyomon követése.
Az elmúlt egy évben és a jelenlegi helyzetben is a legfontosabb lett az önkormányzatok részéről a kommunikáció, az emberek folyamatos, naprakész tájékoztatása.
Az elmúlt egy évben azok az önkormányzatok tudtak sikeresen működni, melyek a kommunikáció terén a legerősebbek voltak.
Milyen kommunikációs platformokat használtak/használnak az önkormányzatok?
A legtöbb önkormányzat a saját Facebook oldalát használja kommunikációs felületként, mely a jelenlegi helyzetben a legelfogadottabb a lakosok részéről, de hiába van egy önkormányzati Facebook oldalnak esetleg több ezres követője, az nem jelenti egyben azt is, hogy ennyi emberhez el is jut az oldalon közzétett hír.
További kommunikációs csatornaként használják még az önkormányzatok a saját weboldalukat, valamint a különböző időszakokban megjelenő városi/települési újságokat.
Egészen megdöbbentő, hogy az önkormányzatok még most is több százezer forintot költenek havi, kéthavi szinten a helyi nyomtatott sajtó megjelenésére, annak tudatában, hogy tudják, hogy sok esetben nem is jut el a lakosokhoz a helyi sajtótermék, vagy ha el is jut a lakosok több esetben a postaládából egyenesen a kukába helyezik át az újságokat.
Több önkormányzattal történő együttműködés alapján, valamint az ő visszajelzéseik alapján a pandémia alatt a lakosoknak a célzott, folyamatos, naprakész információkra van szükségük.
Az e-városom applikáció ebben segít az önkormányzatoknak és a lakosoknak egyaránt. A célzott PUSH üzenetek segítségével sokkal nagyobb a lakosok elérése, friss információkkal történő ellátása. Az egyik legnagyobb előnye a PUSH üzenetek küldésének az applikáción keresztül, hogy a lakosoknak közvetlenül a telefonkészülékükre érkeznek meg a legfontosabb információk üzenet formájában, így nem kell a Facebook, önkormányzati weboldalon keresgetniük az információk után.