Mi a különbség a Facebook illetve az „E-városom” applikáció között? Miért nem szerencsés a két online felületet összehasonlítani? Számos esetben találkozunk azzal a kérdéssel önkormányzati döntéshozók részéről, hogy miért lenne nekünk szükségünk applikációra, hiszen van saját Facebook oldalunk?!

Jelen bejegyzésen keresztül szeretném bemutatni Önöknek a legjelentősebb különbségeket a két online felület között.

FIATALOK ELÉRÉSE:

Az október 13-ai választások is azt igazolták, hogy a kommunikációnak, és az online elérésnek igencsak felértékelődött a szerepe, jelentősége. Több szakértői vélemény alapján, ma a legnehezebb elérni a 18-30 közötti korosztályt. Több település küzd azzal, hogy a fiatalokat helyben tartsa, esetleg bevonja a helyi közösség életébe, de nem találja ehhez a megfelelő eszközt, motivációt.

FACEBOOK

A 18-30 közötti korosztály jelentős része, ma már nem használja a Facebook-ot, számukra az már elavult, ciki. Honlapokat már szinte egyáltalán nem látogatnak. Mivel az önkormányzatok jelentős része, csak a két említett platformon próbál a helyi közösséggel kommunikálni, így a 18-30 közötti réteg szinte teljesen kiszorul a helyi közösségi életből.

E-városom applikáció

A fiatal felnőttkorúak számára, már nem ismeretlen az applikációk használata, hiszen ők már applikációkon keresztül vásárolnak, hallgatnak zenét, rádiót stb.

A fiatalabb korosztály ma már csak a legújabb, legmodernebb online felületeken érhető el.

Az „E-városom” az egyedüli applikáció, mely gondol ezen rétegre, hiszen nekik az applikáción belül külön modul áll rendelkezésre, ahol csak az őket érdeklő információk jelennek meg.

LAKOSOK ELÉRÉSE:

FACEBOOK

Ha az önkormányzat bármilyen információt meg szeretne osztani a lakossággal, azt a FACEBOOK oldalán teszi közzé, de nincs információja arra vonatkozóan, hogy a hír a lehető legtöbb emberhez elérte, továbbá a lakosok ezen információkat csak abban az esetben látják, ha belépnek a facebook oldalukra.

E-városom applikáció

Az applikáción keresztül az önkormányzat a PUSH üzenetek segítségével, azonnal megjelenítheti a felhasználók telefonján a legfontosabb információkat, anélkül hogy a felhasználóknak be kellene lépniük az applikációba.

FUNKCIONALITÁS:

FACEBOOK

A Facebook oldalra az önkormányzatok által feltett hírek, közlemények hírfolyamként jelennek meg. Ezen tulajdonságából eredően a Facebook oldalon nem lehetséges a téma, érdeklődési kör szerinti visszakereshetőség. A felhasználók így egyre kevésbé szeretik használni, hisz több időt vesz igénybe, hogy visszakeressék az őket érdeklő információkat.

E-városom applikáció

Az applikáció sokkal több információt, adatot képes tartalmazni, mint a Facebook oldal, (hírek, látnivalók, programok, intézmények, szolgáltatók stb), ráadásul ezen adatok strukturáltan jelennek meg az applikációban, így visszakereshetőségükhöz elegendő egy gombnyomás is. Továbbá az információkat a felhasználó különböző szűrők segítségével, még gyorsabban képes elérni, hisz csak az fog megjelenni számára ami az ő érdeklődési területe.

ADATTARTALOM:

FACEBOOK

Az adattartalom jelentős része korlátozott, csak képeket, esetleg híreket tartalmaz. Az információ itt többnyire kétirányú, hiszen maguk a lakosok is megosztanak sok mindent az önkormányzat facebook oldalán, mely sok esetben téves információkhoz vezet.

E-városom applikáció

Az applikáció esetében az adattartalom minden esetben az önkormányzat részéről kerül feltöltésre, így ő az első igazi, valós „hírforrás”. Az applikáciban lehetőség van a képek mellett természetesen hosszabb leírásra is. A negatív kommentelők részére jelen platformon nincs lehetőség véleményük kifejtésére.

Végezetül még két fontos előnyét szeretnénk bemutatni az applikációnak:

1. Mivel lehetőség van az „E-városom” applikációban a településen működő, szolgáltatást nyújtó szolgáltatóknak is megjelenniük, így az önkormányzat a hirdetési felületért pénzt kérhet el a szolgáltatótól, vállalkozástól.(pl. bolt, mosógépszerelő, kertészet, fodrászat stb.)
Az önkormányzatnak lehetősége van a fenntartási időszakban így önfenntartóvá tennie az applikációt.

2. Mivel az „E-városom” applikáció országos applikáció, minden csatlakozott településnek, városnak lehetősége van a „Látnivalók” modulon belül a saját értékeit, látnivalóit bemutatni. Mi hiszünk benne, hogy mindig a helyi lakosok ismerik a legjobban saját értékeiket, melyet a nagyvilágnak, illetve minden érdeklődőnek meg szeretnének mutatni. Ezáltal az applikáció a legnagyobb marketing felületté tud válni turisztikai szempontból is.